Ohukaiset herkullisimmillaan
Tuskin lienee maailmankolkkaa,
jonka ruokakulttuuriin eivät jonkinlaiset ohukaiset kuuluisi. On lättyjä,
crêpsejä, tortilloja, palacsintoja, angeeroja... Venäläisen keittiön kuuluisimpien ohukaisten,
blinien eli linnien, sesonki on vuoden ensimmäisinä kuukausina. Aikoinaan perinteinen
ortodoksinen paastoperinne kielsi laskiaisviikolla lihan syönnin, mutta maito,
munat ja voi olivat vielä sallittuja. Mikä olisikaan parempi tapa laskeutua
paastonaikaan kuin kuumat blinit smetanan ja mädin kanssa?
Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota
siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri.
Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen käydä lämpöisessä
paikassa vähintään kaksi, mutta mielellään neljä tuntia.
Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola,
voisula ja keltuainen. Sekoita vaahdoksi vatkattu valkuainen
kuplivan taikinan sekaan viimeisenä, varovasti käännellen,
juuri ennen blinien paistamista.
Paista runsaassa voissa valurautaisella blinipannulla. Jos et omista moista, niin ohukaispannukin kelpaa.
Viiniksi blinien kanssa käy parhaiten raikas ja hyvähappoinen valkoviini, kuten Riesling. Isä Camillossa suositusviininä blineille on Alkostikin löytyvä Alamos Chardonnay, joka on Chardonnay-viiniksi harvinaisen raikas ja hapokas, jopa aavistuksen sitrus-arominen. Kannattaa kokeilla!
Blinejä perinteiseen tapaan |
Itse pidän paksuista,
paistamisen aikana kohoavista blineistä. Toinen koulukunta pitää ohuita,
suomalaisten lättyjen kaltaisia aitovenäläisempinä. Jos tavoittelet ohuempia
versioita, niin kokeile hiivan jättämistä pois taikinasta. Jos taas teet
taikinan hiivan kanssa, niin anna sen käydä pitkään, sillä se parantaa niin makua
kuin rakennettakin. Kovaksi vatkattu valkuainen kuuluu joka tapauksessa molempiin
versioihin.
Entäs tykötarpeet? Oman suosikkiblinini
päällä komeilee muikunmätiä sipulin ja smetanan kera, mutta melkein yhtä ison
nautinnon tarjoavat muutkin mädit. Lähipäivinä on ehdottomasti käytävä herkuttelemassa
Isä Camillossa kampasimpukkablinillä. Se on minulle uusi tuttavuus, jonka kiinnostavuutta
lisäävät vielä pinaatti ja chorizochipsit. Nam, kuulostaa herkulta!
Kasvissyöjäseuralaiseni ilahtuu merilevämädin kanssa tarjottavasta versiosta. Kyytipojaksi
valitaan pitkät huurteiset, mutta sitä aitovenäläisyyttä etsivät, ottakaa
jääkylmä snapsi.
Blinejä kampasimpuikoiden ja chorizochipsien kera Isä Camillossa |
BLINIRESEPTI:
4 dl Bulgarianjogurttia
20 g hiivaa
2½ dl Tattarijauhoja
1 tl sokeria
1½ dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen
Paista runsaassa voissa valurautaisella blinipannulla. Jos et omista moista, niin ohukaispannukin kelpaa.
Viiniksi blinien kanssa käy parhaiten raikas ja hyvähappoinen valkoviini, kuten Riesling. Isä Camillossa suositusviininä blineille on Alkostikin löytyvä Alamos Chardonnay, joka on Chardonnay-viiniksi harvinaisen raikas ja hapokas, jopa aavistuksen sitrus-arominen. Kannattaa kokeilla!
Vielä vinkki: Jos tarvitset useamman blinin esim. suuremmalle vierasjoukolle samaan aikaan, voit paista blinit etukäteen, vaikka jo edellisenä iltana. Kun tarvitset lämpimät blinit, voitele reippaasti voita päälle, lado ne uunipellille ja paista 3-4 minuuttia n. 180 asteessa. Sitten vaan tarjolle!
VastaaPoista